top of page

Vad har jag nu lärt mig??

Tänkte försöka mig på en sammanfattning av allt jag lärt mig under masterclass dagarna. Inte en helt enkel uppgift. Så här några dagar i efterhand märker jag att det faktiskt var en hel del. Och inte bara från lärarna men genom samtal med andra deltagare, genom att lyssna och höra olika nyanser av en röst och hur den bär genom en sal. Det har varit väldigt nyttigt och kul att faktiskt få vara med under andras utvecklings arbete. Att se och höra hur vissa saker plötsligt får liv eller lika fort faller platt ner och dör. Hur viktigt det är med att faktiskt mena det man sjunger!

Mycket saker som jag har undrat över fick en klarhet över sig, pedagogen David Jones var väldigt tydlig i sina beskrivningar av hur röstapparaten hänger ihop med muskulaturen i kroppen och det slår mig hur avancerat det egentligen är, att t.ex muskler i nedre delen av ryggen hänger samman med andningen och då även med hur stämbanden sluter. Ja, det här med teknik kan jag skriva hur mycket som helst om, jag gillar att jobba tekniskt och verkligen försöka förstå vad det är som händer inom mig när jag sjunger, att lära mig att känna snarare än att lyssna till vad som funkar bäst. Jag ser fram emot den här perioden när jag har tid att i lugn och ro få prova mig fram i övningsrummet.

Sedan var det väldigt bra att få jobba med Anita Åstrand som är rörelsepedagog tillsammans med Helena Döse, att samtidigt som jag fokuserade på rösten och framförandet få veta hur min kropp förhöll sig och vad jag kunde göra för att optimera det hela. Jag har blivit mycket mer medveten och det jag märkte var att saker som jag kanske tidigare har vetat om men inte riktigt förstått började falla på plats. Jag hade Anita som lärare på skolan under 2 år och även om jag lärde mig massor så var det först nu som poletten faktiskt föll ner!

En annan del av det hela var upplevelsen av att få sjunga med Ulrich Staerck, det var som att surfa på en våg! Jag vet inte vad det är som gör det men underbart är det i vilket fall 😉 !!

Inom ramen för allt som var positivt så kände jag också en viss känsla av att hamna tillbaka i “student-elev” positionen. Jag har börjat gilla känslan av att vara min egen så det var väldigt skönt att på avslutnings konserten bara fokusera på att sjunga och ha kul med det jag skulle framföra. Det var som att den där pressen jag har känt hela tiden plötsligt släppte och jag fick göra det jag gör bäst, nämligen uppträda för en riktig publik! 😉

Här kommer några bilder från Helena Döses masterclass i Kungälv


Tobias, Tatiana, Anita och NinaFörsta kvällen hemma hos Helena Döse
Tatiana och Oskar på färjan hem från Marstrands utflykten.De två tenorerna Ernane och Richie, en från Brasilien och den andre från New York!Stackars Ulrich blir nästan ihjäl kramad!Jag och tenoren Oskar Bly, alias Mimi och Rodolfo
Dramatiska sopranen Karin O Bäckström efter sitt shownummer "Meine lippen kussen so heiss" på Fars Hatt 🙂


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page