top of page

Tyska, italienska, planering och ösregn!

Idag på väg hem från en möte höll jag nästan på att flyga av cykeln när vinden tog i, väl hemma så droppade det minst sagt om mig….hösten är här!

Nu sitter jag och lyssnar på Maria Callas, det är en gammal skiva som jag har haft väldigt länge, men jag kommer inte ihåg sist jag lyssnade på den. Det väcks en del minnen till liv, jag kommer ihåg hur jag som nybörjare satt totalt förhäxad framför stereon, jag kunde inte fatta att det gick att sjunga på det sättet. Och så Callas, att hon kunde sjunga så mycket olika repertoar, både dramatiska och lättare koloratur roller!

Det är fint att höra henne igen.

Jag har tyska ikväll och italienska imorgon, vet inte riktigt hur jag ska få ihop tiden men förhoppningsvis går det vägen. Det är ju en sak att gå på lektionerna men sen måste jag ju plugga själv också. Men det var rätt fascinerande att jag lyckades hänga med i nästan 3 timmar om fonetik och litteratur teori på tyskan förra veckan…hoppas att det inte bara var nybörjar tur…!

Mina sånglektioner har gått bra, vi satte igång med Traviata och den går framåt även om det inte är det som är största prio just nu, men det är kul att utmana och se hur mycket rösten och tenkniken klarar av. I vilket fall så hjälper den till att öka på konditionen att orka sjunga högre tessitura. Idag blev det mycket fokus på staccato och att kunna diminuera så långt att det nästan inte bär, även i de högsta registren. Det var jättekul!! Jag har nog aldrig riktigt försökt att gå så långt tidigare, det svåra är att hitta balansen i luftflödet så att skarvarna mellan de olika funktionerna inte hörs. Det blir ju klart svårare ju högre upp man kommer eftersom det krävs ett större “tryck”  eller “öppning” som ska stödjas underifrån, samtidigt som bara de allra yttersta kanterna av stämbanden ska svänga….det här var ju inte helt enkelt att förklara..hehe

Hösten har börjat arta sig och snart börjar Speldagsturnén, imorgon ska jag och Dan träffas för att repa och jag ser fram emot att sjunga de två nya spanska sångerna.

Har mer att skriva men tar det imorgon!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page